A karácsonyi bejgli-láz, süteménydömping, üdítő-Kánaán után szinte vágyik a test egy kis szünetre, az emésztést kímélő étrendre, ezért talán ebben az időszakban a legkönnyebb megtenni az egészségesebb életvitelre vagy akár a fogyásra vonatkozó újévi fogadalmunkat. Önbecsülésünk, s egészségünk érdekében tegyünk hát lépéseket az egészséges testsúly eléréséért.  A Maharishi Ájurvéda ősi tudománya jó pár hasznos tanáccsal segítheti célunk elérését.

Fogyasszunk csekély és könnyen emészthető vacsorát

Nem lehet komoly eredményt elérni, ha estére nehéz és sok ételt fogyasztunk. Az ájurvéda szerint az emésztő tűz, az agni, este a leggyengébb. Ha evés után pár órával lefekszünk, az emésztés tovább lassul, ahogy az anyagcsere és a keringés is. Így aztán a megevett étel emésztetlen marad, s méreganyagot, zsírokat és többletsúlyt termel. Különösen fontos tehát elkerülni vacsora során a sajtokat, a joghurtot, az édességeket, a vörös húsokat, a maradékokat, a hideg és a finomított ételeket. A szárnyasokat, a halat és az édességeket is hagyjuk ki.

Este lehetőleg már csak vegetáriánus, meleg és könnyű, folyékony ételeket vegyünk magunkhoz. Ha erősen túlsúlyosak vagyunk, a következő összeállítást javasoljuk: 1. fogás: habarás, rántás és tejszín nélküli könnyű leves, 2. fogás: vízben főtt gabonaféle (rizs, árpa, kuszkusz) és extra szűz olíva olajon párolt, grillezett vagy hirtelen kisütött zöldségek, egy kevés bio cukorral.

Ebédelj, mint egy király

Mivel az emésztő tűz délben a legerősebb, és ez után még sok-sok óránk marad estig a bevitt ételt feldolgozására, a déli étkezésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy változatos, meleg, főtt és mind a hat ízt (édes, savanyú, sós, keserű, fanyar, csípős) tartalmazó fogásokat vegyünk magunkhoz. A meleg étel fogyasztását azért hangsúlyozzuk olyan sokat, mert könnyebben emészthető, a hideg étel gátolja az emésztést, lehűti az emésztő tüzet, ami emésztési zavarokhoz, méreganyag, hosszú távon pedig súlyfelesleg felhalmozódásához vezet.

Az étkezés változatosságára pedig azért érdemes figyelni, mert így nem alakulhat ki az étel utáni sóvárgás, ami a legtöbb egyoldalú diéta hátránya. A csak fehérjét, szénhidrátot vagy zsírt engedő fogyókúrák alul táplálják a szöveteket, melyek ezért éhség üzeneteket küldenek az agynak. Lehet, hogy éppen most álltunk fel az asztaltól, mégis éhesek maradtunk, s vágyat érzünk valami kielégítő édesség fogyasztására, holott csak hüvelyesekre vagy zöldségfélékre lenne szükségünk.  

Dienes-Nagy Erika